Moje spojrzenie na zdrowe przekąski + Przepis

niedziela, maja 03, 2015

Witajcie 
W ten mam nadzieję spokojny dzień. Znalazłam dla Was czas więc piszę. 
Dziś trochę dietetycznie ponieważ chcę Was zachęcić do zamiany kupowanych batoników energetycznych na domowe, zdrowe i wartościowe przekąski.

Każda i każdy z Nas chcę żyć jak najdłużej więc stara się żyć i jeść zdrowo. 
Uprawianie sportu chociaż 2 razy w tygodniu, indywidualnie dopasowana dieta, czasem nawet jakieś witaminki i wspomagacze, coraz częściej zaczynamy także sięgać po szybkie "zdrowe przekąski". Ale czy wiecie, że sięgając po takie batoniki energetyczne w sklepie nie sięgacie, wbrew pozorom po nic zdrowego? 


Przykładowy batonik energetyczny ze sklepu, nie wygląda zbyt apetycznie.


Owszem są miejsca gdzie możemy zakupić batoniki energetyczne, które zawierają zdrowe składniki a nie, jak większość tego typu przekąsek tanie zamienniki. Niestety w wielu przypadkach te na prawdę zdrowe produkty są bardzo drogie, albo trudno dostępne stacjonarnie. 
Takie "zdrowe" przekąski cenowo wahają się od kilkudziesięciu groszy do nawet kilkunastu złotych za sztukę, a z pewnością gdyby poszukać dalej to znaleźlibyśmy i droższe. 
Uważajcie więc, bo nie zawsze cena idzie w parze z jakością.
Czytając etykiety zwróćcie uwagę czy w składzie nie znajduje się cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub tłuszcz palmowy(tego ostatniego ciężko będzie uniknąć).

Tak więc ja wychodzę z inicjatywą własnoręcznego przyrządzenia takich zdrowych przekąsek, po które możemy sięgać np. po treningu, tak jak ja mam zwyczaj to robić.
Początkowo przepis, który chcę Wam zaproponować był zwykłym przepisem na owsiane ciasteczka z bakaliami, ale wraz z moim chłopakiem postanowiliśmy go odrobinę zmodyfikować i zmienić ostateczny kształt takiego "ciasteczka" by wyglądał jak batonik.

Moja wersja przepisu na zdrową przekąskę.

Składniki na około 20 szt. średniej wielkości:
  • 200 gr masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (można częściowo zastąpić miodem dla niższego IG - Indeksu Glikemicznego) 
  • 1 jajko
  • szklanka mąki najlepiej pełnoziarnistej
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2-1 szklanki dowolnych bakalii
Przepis:


Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę, dodać jajko i miksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać resztę składników i wymieszać.
Opcjonalnie można dodać sezam, otręby, wiórki kokosowe lub pokruszoną czekoladę w takiej ilości by masa nie rozpadała się podczas formowania.
Uformować, rozłożyć na papierze do pieczenia i zachować odległości.
Piec około 20 min w temperaturze 150-180 stopni.
 

Akurat tutaj w kształcie okrągłych ciasteczek i serduszko które ulepił mój Kamil z resztek masy. Oczywiście ostateczny kształt jest dobrowolny, możecie formować batoniki, kulki i wiele innych kształtów.

Smacznego i Pozdrawiam.

You Might Also Like

0 komentarze

Kamila K.. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Archiwum bloga

Prawa Autorskie

Wszystkie publikowane na blogu zdjęcia oraz treści są mojego autorstwa. Jeśli jest inaczej wyraźnie to zaznaczam.
Nie zezwalam na ich kopiowanie bez mojej zgody.

Jeśli chcesz skopiować coś z bloga proszę o kontakt - e-mail: wtrampkachdocelu@gmail.com lub w komentarzach pod postem.