Olejek arganowy stosowany nie tylko w kuchni

niedziela, czerwca 28, 2015

Olej arganowy, jeden z najdroższych i najbardziej cenionych olei świata zwany także płynnym złotem. Pozyskiwany z nasion owoców drzewa arganowego, które rośnie tylko w jednym miejscu na ziemi w Maroko. Znany na całym świcie, stosowany nie tylko w kuchni, ale coraz częściej w kosmetologi, dlatego też dziś poznamy go bliżej. Ciekawa?
Zapraszam do dalszej części postu.


Olej arganowy posiada przede wszystkim właściwości pielęgnacyjne i regeneracyjne ze względu na zawartą w nim w nim witaminę E czyli witaminę młodości. Zapobiega starzeniu się skóry i spłyca już istniejące zmarszczki, dlatego też szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej.

Chroni przed czynnikami zewnętrznymi, przez co jest idealny również dla cery wrażliwej, skłonnej do podrażnień skóry i uczuleń.


Pomaga przy leczeniu zmian i schorzeń skórnych takich jak  łuszczyca czy egzema. Często polecany jest kobietom w ciąży czy po utracie kilogramów do stosowania miejscowego na rozstępy. Polecany przy leczeniu blizn pooperacyjnych, ponieważ zwiększa i poprawia elastyczność skóry.

Kontroluje wydzielanie sebum, dlatego też pomaga w walce z trądzikiem.

Olej arganowy może być też wcierany w skórę głowy, pomocniczo przy walce z łupieżem, wzmacnia też cebulki włosów. Świetnie działa również na strukturę włosa, a zwłaszcza na rozdwojone końcówki


Znacie olej arganowy? Używacie? Polecacie go?
A może macie dla niego jeszcze inne zastosowanie?

Pozdrawiam

You Might Also Like

0 komentarze

Kamila K.. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Archiwum bloga

Prawa Autorskie

Wszystkie publikowane na blogu zdjęcia oraz treści są mojego autorstwa. Jeśli jest inaczej wyraźnie to zaznaczam.
Nie zezwalam na ich kopiowanie bez mojej zgody.

Jeśli chcesz skopiować coś z bloga proszę o kontakt - e-mail: wtrampkachdocelu@gmail.com lub w komentarzach pod postem.