środa, 7 października 2015

Indyjskie smaki czyli Zupa krem z dyni (WB2)

Podejmując wyzwania blogowe, często rzucam się na głęboką wodę, bo nie zawsze hasło dnia jest dla mnie łatwością i czasem muszę się nieźle napocić by naskrobać wpis godny uwagi. Tak też jest tym razem. Lifestylerka jako hasło drugiego dnia obrała Jesienny Przysmak, a co tu zrobić jeśli tak jak ja gotować się nie potrafi? No cóż, po to są wyzwania by włączyć w Nas kreatywność i pobudzić do działania.

Ja podjęłam wyzwanie i z przyjemnością prezentuję Wam przepis na Zupę krem z dyni, która to skradła moje serce i mogłabym ją jeść bez przerwy.
Źródło: Mój Instagram
Zupa krem z dyni, kurczakiem oraz curry.

Składniki:
  • 0,5 kg dyni
  • 0,5 litra gorącego bulionu z kurczaka (ma być drobiowy, a nie z kostki!)
  • śmietana 30%
  • mleko ok. 200 ml (by zupa była słodsza można wykorzystać mleko kokosowe, niestety sama tego nie stosuje gdyż mleko kokosowe zawsze jest w puszcze, a Nasza Marta ma uczulenie na nikiel i niczego z puszek dla własnego bezpieczeństwa nie je)
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • kilka ząbków czosnku
  • olej - do smażenia kurczaka
  • przyprawy (dużo curry, pieprz, sól)
  • bagietka (opcjonalnie do podania)
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Dynie dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek, obieramy z twardej skóry, a następnie kroimy w kostkę, ważne czy kroić w miarę równo by wszystko zdążyło się ugotować. Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, dynia musi być miękka bo będziemy ją blendować.
W miedzy czasie gotowania się dyni, zajmujemy się pokrojeniem piersi z kurczaka na oleju z odrobiną pieprzu i soli do smaku, takiego kurczaka dodajemy na sam koniec, już po zblendowaniu wszystkich składników, sama wrzucam kilka kawałków bezpośrednio do talerza, taka mała niespodzianka.
Dynia ugotowana, odlewamy wodę, a wlewamy bulion i zaczynamy blendowanie. Następnie stopniowo dodajemy najpierw śmietany. Pamiętajcie, śmietanę dodajemy stopniowo cały czas mieszając by się nie zważyła. A potem już wedle uznania mleka by zupa nie była zbyt gęsta. Do dyni, bulionu, śmietany oraz mleka dodajemy czosnek i przyprawy wedle uznania, nie każdy lubi ostre dania i to wszystko jeszcze raz blendujemy by ostatecznie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Gotowe zupa krem gotowa!
Bierzemy ulubione miseczki czy talerze, wrzucamy na dno kurczaka i zalewamy zupą.
Troszkę szczypiorku lub natki na górę, bagietka pokrojona.

No to łyżka w dłoń i smacznego!
Źródło: Mój Instagram

Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia