Indyjskie smaki czyli Zupa krem z dyni (WB2)

środa, października 07, 2015

Podejmując wyzwania blogowe, często rzucam się na głęboką wodę, bo nie zawsze hasło dnia jest dla mnie łatwością i czasem muszę się nieźle napocić by naskrobać wpis godny uwagi. Tak też jest tym razem. Lifestylerka jako hasło drugiego dnia obrała Jesienny Przysmak, a co tu zrobić jeśli tak jak ja gotować się nie potrafi? No cóż, po to są wyzwania by włączyć w Nas kreatywność i pobudzić do działania.

Ja podjęłam wyzwanie i z przyjemnością prezentuję Wam przepis na Zupę krem z dyni, która to skradła moje serce i mogłabym ją jeść bez przerwy.

Źródło: Mój Instagram
Zupa krem z dyni, kurczakiem oraz curry.

Składniki:
  • 0,5 kg dyni
  • 0,5 litra gorącego bulionu z kurczaka (ma być drobiowy, a nie z kostki!)
  • śmietana 30%
  • mleko ok. 200 ml (by zupa była słodsza można wykorzystać mleko kokosowe, niestety sama tego nie stosuje gdyż mleko kokosowe zawsze jest w puszcze, a Nasza Marta ma uczulenie na nikiel i niczego z puszek dla własnego bezpieczeństwa nie je)
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • kilka ząbków czosnku
  • olej - do smażenia kurczaka
  • przyprawy (dużo curry, pieprz, sól)
  • bagietka (opcjonalnie do podania)
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Dynie dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek, obieramy z twardej skóry, a następnie kroimy w kostkę, ważne czy kroić w miarę równo by wszystko zdążyło się ugotować. Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, dynia musi być miękka bo będziemy ją blendować.
W miedzy czasie gotowania się dyni, zajmujemy się pokrojeniem piersi z kurczaka na oleju z odrobiną pieprzu i soli do smaku, takiego kurczaka dodajemy na sam koniec, już po zblendowaniu wszystkich składników, sama wrzucam kilka kawałków bezpośrednio do talerza, taka mała niespodzianka.
Dynia ugotowana, odlewamy wodę, a wlewamy bulion i zaczynamy blendowanie. Następnie stopniowo dodajemy najpierw śmietany. Pamiętajcie, śmietanę dodajemy stopniowo cały czas mieszając by się nie zważyła. A potem już wedle uznania mleka by zupa nie była zbyt gęsta. Do dyni, bulionu, śmietany oraz mleka dodajemy czosnek i przyprawy wedle uznania, nie każdy lubi ostre dania i to wszystko jeszcze raz blendujemy by ostatecznie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Gotowe zupa krem gotowa!
Bierzemy ulubione miseczki czy talerze, wrzucamy na dno kurczaka i zalewamy zupą.
Troszkę szczypiorku lub natki na górę, bagietka pokrojona.

No to łyżka w dłoń i smacznego!
Źródło: Mój Instagram

Pozdrawiam

You Might Also Like

0 komentarze

Kamila K.. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Archiwum bloga

Prawa Autorskie

Wszystkie publikowane na blogu zdjęcia oraz treści są mojego autorstwa. Jeśli jest inaczej wyraźnie to zaznaczam.
Nie zezwalam na ich kopiowanie bez mojej zgody.

Jeśli chcesz skopiować coś z bloga proszę o kontakt - e-mail: wtrampkachdocelu@gmail.com lub w komentarzach pod postem.